Den første bilen ble bygd i 1769

Mange har påstått at Karl Benz fant opp (automo)bilen i 1886. Men gjorde han virkelig det?

Den franske arméoffiseren Nicolas-Joseph Cugnot bygde og testkjørte verdens første dampbil i 1769. Året etter ble det bygd en oppskalert versjon som ble skyld i verdens første bilulykke: da føreren mistet kontrollen og kjørte gjennom en hagemur.

På starten av 1800-tallet ble dampdrevne busser satt opp på ruter mellom en del engelske byer, så når Karl Benz snekret sammen sin skrøpelige 3-hjuling med bensinmotor og prøvekjørte denne i 1886 (117 år etter Cugnot), så var automobilen som konsept allerede gammelt nytt.

Mange har nok hørt om den britiske The Red Flag Act, som krevde at en fotgjenger skulle gå foran automobilene og vifte med et rødt flagg for å varsle folk og fe om at her kom det en automobil. Denne lovparagrafen ble innført i 1865, altså 21 år før Karl Benz «fant opp» automobilen. Paragrafen ble opphevet i 1895. 

Jacob Irgens
Og forresten, det påstås at den bergenske ingeniøren Jacob Irgens i 1883 bygde og kjørte verdens første bensindrevne automobil. Men Irgens hadde ikke råd til å patentere doningen sin. Det ryktes dog (det finnes ingen ugjendrivelige bevis for denne påstanden) at Irgens bygde flere biler og at han derfor må anses som verdens første bensinbilprodusent. 

Den første kjørbare elbilen ble forresten bygd og prøvekjørt i 1837 av kjemikeren Robert Davidson i Aberdeen (49 år før Benz' første bensinbil), og i år 1900 var over halvparten av alle biler i USA elbiler. Resten var dampbiler og noen få bensinbiler.

Og hva slags bil var det som var den første som klarte å kjøre fortere enn 100 km/t? Det skjedde i juledagene i 1899, og den belgiske bilen med det klingende navnet «La Jamais Contente» (aldri fornøyd) var ikke en bensinbil, men en elbil. Det gikk fort, men kort.

Det var forøvrig fruen til Karl Benz, Bertha Benz, som regnes som bilismens mor. I 1888 låntok hun ektemannens bil, tok med seg parets to barn og dro på overraskelsesbesøk til sin søster ti mil unna. Dette var første gangen en bil ble brukt til en fritidsreise, som en personbil. Bensin fikk hun kjøpt underveis av en apoteker, på små brune glassflasker. Det var sånn man kjøpte bensin på den tiden. Bensinstasjoner ble oppfunnet først noen tiår senere.

Ordet «bil» er en dansk oppfinnelse. Forslaget vant i en språkkonkurranse i avisen Politiken i 1902, der målet var en kortere betegnelse enn det tunge «automobil».

Resten er historie ... en ganske spennende historie med masse interessant teknologi og glupe idéer som samtiden ofte ikke forstod. Jeg anbefaler leserne mine med sans for historie og teknikk om å fordype seg i kjøretøyhistorie. Spesielt den første tiden, bilens barndom, er veldig interessant. Jeg har selv hatt mye glede av det.

Kommentarer

Legg inn en kommentar