Mørk energi kan være en innebygd egenskap i selve rommet

I følge de nyeste beregningene utgjør materien kun ca 5% av universet. Dette inkluderer stjerner, planeter, måner, asteroider, kometer, metorer, støv, gasser og svarte hull. Materie er bygd opp av grunnstoffene, som igjen er bygd opp av atomer, som igjen er bygd opp av kvarker og andre elementærpartikler. Disse grunnpartiklene er beskrevet i den såkalte standardmodellen, som er et kart over alle oppdagede partikler. Higgs-bosonet, som ble oppdaget i 2012, var den siste puslespillbrikken i standardmodellen.

Omtrent 27% utgjøres av det som kalles mørk materie, der ordet mørk står for ukjent. Forskerne vet foreløpig ikke hva mørk materie består av, men den er usynlig, den verken absoberer eller sender ut lys eller annen elektromagnetisk stråling. Mørk materie kan derfor ikke påvises direkte, men mange forskere har håp om at de kan måle den ved hjelp av hvordan mørk materie påvirker vanlig materie, de håper å registrere såkalte vekselvirkninger. Mørk materie har foreløpig ingen plass i standardmodellen, for den kan kanskje bestå av hittil ukjente elementærpartikler.

Mørk materie er forklaringen på at galakser ikke slynges fra hverandre når de roterer, vanlig materie har rett og slett ikke nok masse til å holde galaksene samlet. Mørk materie forklarer også fenomenet at stjernene i galakser ikke oppfører seg som planetene i solsystemer, for i galaksene går de innerste stjernene langsommere enn de som er lengre ute i galaksene.

De siste 68% av universet utgjøres av noe man har kalt mørk energi, der ordet mørk igjen står for ukjent. Denne mørke energien motvirker gravitasjon, tyngdekraft, og bidrar derfor til at universet ikke bare utvider seg, men at utvidelsen øker, hastigheten utover går stadig raskere. Men selv om rommet utvides, så holder galaksene seg samlet. Derfor øker avstandene mellom galaksene.

Astronomene har lenge visst at universet utvider seg, men man har tidligere trodd at denne utvidelsen ville bli bremset av gravitasjonen. Datidens teorier hadde derfor to mulige scenarier for universets framtid, enten at utvidelsen etter hvert ville stoppe opp og at universet deretter ville falle sammen igjen, eller at utvidelsen aldri ville stoppe opp, men bare gå langsommere og langsommere.

Det var først med en rekke veldig nøyaktige målinger fra 2002 man oppdaget at utvidelseshastigheten i universet faktisk øker. Og dette er årsaken til at man har innført begrepet mørk energi, for å kunne forklare denne stadig raskere utvidelsen.

Observasjoner og beregninger tyder på at tettheten av mørk energi er konstant, så når rommet (universet) utvider seg, så blir det stadig mer mørk energi. Enkelte kvantemekaniske modeller foreslår derfor at mørk energi ikke er et separat fenomen, men en innebygd egenskap ved selve rommet.

Hvis det er sånn at mer mørk energi oppstår når rommet utvider seg, som observasjonene og beregningene altså tyder på, så betyr det også at Newtons energibevaringslov er feil.


Les mer:
Googlesøk med uttrykket mørk energi
Googlesøk med uttrykket mørk materie

Kommentarer