Henge i lufta og lande et annet sted?

Mange har nok tenkt tanken at hvis man kunne henge et sted i lufta, f.eks i en ballong, så kunne man la jorda rotere under seg og lande et helt annet sted, nesten helt uten drivstofforbruk. Genialt, ikke sant? 

Lufta (atmosfæren) følger imidlertid med på jordas rotasjon, det hadde blåst voldsomt hvis lufta ikke hadde fulgt med rundt.

La oss regne litt på det
Det er omtrent 40 000 km rundt jorda (det var sånn meteren opprinnelig ble definert). Et punkt på ekvator tilbakelegger denne avstanden hvert døgn (pluss litt til). Dette gir en rotasjonshastighet ved ekvator på omtrent 

40 000 km / 24 timer = 1667 km/t

Lydhastigheten er omtrent 1240 km/t. Oslo ligger omtrent 60° nord for ekvator, så i Oslo er rotasjonshastigheten halvparten av 1667 km/t, altså ca 833 km/t. Dette er så fort som passasjerflyene går i i flyhøyde. De kraftigste vindkastet som er målt på jorda var på 372 km/t, vindhastigheter over 117 km/t er orkan. Så HELDIGVIS for oss følger atmosfæren med på jordas rotasjon.

Og dette med litt til?
Én omdreining på 360° kalles et stjernedøgn. Et soldøgn tilsvarer en omdreining på omtrent 361°. Avstanden rundt jordas ekvator er 40 075,017 km. Så utregningen min over er ikke helt nøyaktig, men nøyaktig nok.

Les om den opprinnelige definisjonen av meteren
Les om forskjellen på vær og klima
Les om forskjellen på soldøgn og stjernedøgn

Kommentarer