Det finnes masse usynlig lys

Den første som fant ut at hvitt sollys kunne spaltes i regnbuens farger var Isaac Newton, dere vet han som også oppdaget tyngdekraften. Han var den første som brukte ordet spektrum, i 1671.

11. februar 1800 kom Wilhelm Herschel på idéen å måle varmen i ulike fargene i spekteret, og han oppdaget at det var mer varme i den røde enden av spekteret enn i den blå enden. For å sjekke at det ikke var noe galt med termometeret holdt han det utenfor den røde enden av spekteret, for å måle romtemperaturen, som en kontroll. Han forventet at temperaturen der skulle være som i resten av rommet.

Men da oppdaget han noe veldig overraskende: det var enda varmere rett utenfor den røde enden, der det ikke lengre var noe synlig lys. Han kom til at det måtte være snakk en slags usynlig lys, og han kalte dette usynlige lyset for infrarødt lys. Infrarødt lys kalles også varmestråling.

Det han ikke visste da var at han helt tilfeldig hadde kommet på sporet av det elektromagnetiske spekteret, hvorav synlig lys bare er en smal spalte. Senere skulle hans forskeretterkommere komme på sporet av bl.a røntgenstråling, UV-stråling og radiobølger, som er andre former for usynlig lys. Den eneste forskjellen på de ulike typene lys er ulik bølgelengde.

Øynene våre klarer ikke ikke å oppfatte lys utenfor det vi kaller synlig, men andre dyr har øyne som faktisk kan oppfatte både UV-lys (visse fuglearter og insekter) og varmestråling (visse rovdyr). I prinsippet er all elektromagnetisk stråling «synlig», hvis man har utstyr for å registrere det. Vi har f.eks utviklet radioteleskop, som vi bruker for å observere stjernehimmelen i radiobølgeområdet. Målingene kan bli oversatt til bilder vi kan se.

Så når dere bruker mobiltelefon, radio og TV, og en IR-fjernkontroll for å styre noe i huset, så send en takk til Newton, som oppdaget at hvitt lys kunne spaltes og til Herschel, som oppdaget at lys var mer enn bare det lyset vi ser.

Kommentarer