Så langt ute er James Webb-teleskopet

James Webb-teleskopet ble skutt opp 25. desember 2021. Den første måneden ble det pakket ut og langsomt skjøvet ut til lagrangspunktet L₂. Deretter skal teleskopet kjøles ned til -240°C og kalibreres i fem måneder før det kan begynne å ta bilder av ukjente deler og sider av universet.

I motsetning til Hubble-teleskopet, som det delvis skal erstatte, så plasseres James Webb-teleskopet så svimlende langt ute i rommet at det ikke kan repareres hvis det viser seg å ha en eller annen feil. Hubble-teleskopet hadde som kjent en alvorlig slipefeil på hovedspeilet som gjorde det nødvendig å utstyre det med en "brille" for at det skulle kunne ta skarpe bilder. Denne reperasjonen ble utført av mannskapet på ei romferge. Hubble-teleskopet farer rundt jorda i en avstand på omtrent 600 km, ca 150 km høyere oppe enn romstasjonen ISS. James Webb-teleskopet skal skyves ut til en avstand på 1,5 millioner km fra jorda.

For å vise hvor svimlende langt ute dette er har jeg laget en illustrasjon der alle størrelser og avstander er innbyrdes riktige, bortsett fra at selve teleskopene selvsagt er altfor store. De ville egentlig ikke vært synlige i denne målestokken. Jeg har laget illustrajonen i 1:1 million. Det vil si at 1000 km har blitt til 1 mm i illustrasjonen. Jorda ble da ei lita blå kule på 13 mm i diameter, månen et grått sandkorn på 2,4 mm. Romstasjonen ISS og Hubbleteleskopet har fått dele en banering som er en halv mm fra modelljorda. I denne målestokken er det 384 mm ut til månen og hele 1,5 meter ut til lagrangepunktet L₂.

Klikk på bildet for større størrelse 


 

I den andre retningen fra jorda ligger sola, nå ei kule på nesten 1,4 meter hele 150 meter fra jorda. Jeg har valgt å ikke ta med dette for å unngå at illustrasjonen blir for diger for å vise hovedpoenget mitt: hvor svimlende langt ut det er til lagrangepunktet L₂.

For enkelhets skyld har jeg laget utsnittet av jordbanen til ei rett linje. Legg merke til at L₂-punktet ikke går i en bane rundt jorda, men i en bane rundt sola, parallelt med jorda. Banefarten rundt sola er litt større, men slik at L₂-punktet alltid ligger i rett linje fra sola. James Webb-teleskopet vil altså bruke nøyaktig like lang tid på sin ferd rundt sola som jorda. 

James Webb-teleskopet vil for alltid være rettet utover, så man kan aldri ta bilder av jorda, månen eller sola med dette teleskopet. Og dét er faktisk hele poenget med denne plasseringen i rommet. Sollyset ville nemlig ødelegge forholdene for de målingene astronomene ønsker å utføre med det nye teleskopet. For i tillegg til å observere litt inn den røde delen av synlig lys vil mesteparten av observasjonene foregå et godt stykke inn i infrarødt lys, det som også kalles varmestråling. Og for å få mest mulig presise målinger av svak varmestråling fra fjerne objekter, så må teleskopet selv være så kaldt som mulig.

Sommeren 2022 vil de første bildene begynne å komme fra det nye James Webb-teleskopet, og vi får en forsmak på hva dette nye romteleskopet kan levere de kommende årene. 

Vi gleder oss :-)


Kommentarer