På stjernehimmelen nå (oktober 2020)
På kveldhimmelen mot øst kan vi nå se at månen, som var full i går, er i ferd med å ta igjen den røde planeten Mars. Jorda og Mars er nå omtrent så nærme som det er mulig, kun 62.297.819 km unna. Lys (inkludert radiosignaler) bruker 3 min 28 sekunder på denne avstanden.
Rett over Mars kan vi forresten se Andomeda-galaksen, tvillinggalaksen til Melkeveien. Den sees som en litt uklar flekk uten kikkert, med kikkert burde det være mulig å se at det er en skråstilt spiralgalakse. Den er 2 millioner lysår unna, lyset vi ser derfra nå ble altså sendt ut før det moderne mennesket, vår menneskeart, oppstod i Afrika.
Et hakk lengre frem (østover) i retning mot Pleiadene (Sjustjernen) kan man skimte Uranus, men
da må man vite hva man ser etter. Også Uranus er omtrent på sitt
nærmeste nå, jorda og Uranus er på samme side av sola. Avstanden er
likevel hele 2.829.520.830 km, dette tilsvarer 2 timer 37 minutter og 18
sekunder i lyshastigheten c.
I sør på kveldshimmelen, rett til venstre for melkeveistripa, ser vi planetene Jupiter og Saturn ved siden av hverandre, Jupiter til høyre (vestligst) av de to. Disse burde være lette å få øye på.
Venus kommer opp over horisonten i øst i god tid før soloppgang, Venus er altså "morgenstjerne" nå,
vinkelforskjellen fra sola er nå på omtrent det største. Avstanden er
161.534.882 km, rett over 1 astronomisk enhet (AU). 1 AU er
middelavstanden mellom sola og jorda. Det lyset vi ser fra Venus forlot
skydekket der for omtrent 9 minutter siden.
Merkur er forresten også godt synlig nå, rett etter solnedgang, i nærheten av sola, men den er så liten og lyssvak at for å se den må man vite hva man ser etter. Se aldri direkte på sola, i hvert aldri med kikkert!
Lyset vi ser fra planetene er selvsagt reflektert sollys, det er ingen planeter som lyser selv, i hvert fall ikke i frekvensområdet for synlig lys. I frekvensområdet for varmestråling (infrarødt lys) lyser imidlertid både Jupiter og Saturn, deres indre produserer mer varmeenergi enn det disse digre gassplanetene mottar fra sola. Man har regnet ut at hvis Jupiter hadde vært noen ganger større, så ville solsystemet faktisk hatt to stjerner.
Kilder:
Solar System Live (planetposisjoner akkurat nå, sett fra nord)
iOS-appen Sky Guide (augmented reality-stjernekart, bildet er en skjermdump derfra*)
TheSkyLive.com (avstander akkurat nå)
*Dessverre finnes ikke Sky Guide-appen i Android-versjon, men det finnes sikkert andre tilsvarende apper. Jeg vet at en del amatørastronomer sverger til Sky Guide, det var derfra jeg fikk tips om den.
Kommentarer
Legg inn en kommentar