Spennende å se på stjernehimmelen

Vinteren er en fin tid for å studere stjernehimmelen. Alle enkeltstjernene vi ser tilhører vår egen galakse Melkeveien. Selv om de er spredt utover himmelen så tilhører både de og vi det lysende båndet som skrår over nattehimmelen. Solsystemet ligger inne i en av galaksens spiralarmer, det er andre stjerner både over og under oss. Egentlig er det ikke noe opp og ned i verdensrommet, men dere forstår sikkert hva jeg mener likevel. Noen av stjernene og objektene er det verdt å se litt nøyere på.

Den røde kjempestjernen Betelgeuse i stjernebildet Orion er ca 650 lyår unna, så det lyset vi ser nå ble sendt ut rundt året 1370. Den lyser nå svakere og svakere*, noe som kan tyde på at den er i ferd med å slukne. Den har så stor masse at den til slutt vil eksplodere som en supernova, MEN vi vet ikke nok om supernovaer til å forutse nøyaktig NÅR den eksploderer. Det KAN skje i år, i et av de første årene eller det kan enda ta hundrevis av år før det skjer. Da vil denne stjerna lyse sterkere enn månen og den vil være synlig selv på daghimmelen i et par uker.

Det finnes altså ingen måte å vite om det allerede har skjedd der ute 650 lysår unna, eller om den fortsatt lyser også der ute den er. For det er jo ingen måte å få et forvarsel, lyset vi ser er den raskeste informasjonen vi kan motta fra en lyskilde. Derfor må vi bare vente og se.
Bilde av Betelgeuse: ALMA

* Oppdatering 24. februar 2020: Betelgeuse lysner igjen nå etter en 430 døgns formørking. Da er det dessverre lite som tyder på at den "går supernova" i nær framtid.

Den berømte krabbetåken (i stjernebildet Tyren) er restene av en supernova som gikk av for ca tusen år siden sett fra jorda (observert av kinesiske astronomer i 1054). Avstanden er ca 6300 lysår, så egentlig var det ca 7300 år siden denne stjernen eksploderte. For å kunne se Krabbetåken må man dog ha en god stjernekikkert, den lyser for svakt til å være synlig med det blotte øyet.
Bilde av Krabbetåken: NASA, ESA, J. Hester and A. Loll (Arizona State University)

Andromeda-galaksen er det fjerneste objektet vi kan se med det blotte øyet (i stjernebildet Andromeda, i nærheten av Melkevei-båndet vi ser på himmelen). Andromeda-galaksen ligger utenfor Melkeveien, det er en nabogalakse som ligner på Melkeveien både i form og størrelse. Lyset derfra forlot denne Melkeveiens nabogalakse for ca 2 millioner år siden. Om ca 5 milliarder år vil denne galaksen kollidere med Melkeveien. Dette er omtrent på samme tid som vår egen stjerne, sola, slukner. 

Det lyset vi nå ser fra Andromeda-galaksen ble altså sendt ut før menneskearten vår, Homo Sapiens, fantes. Lyset derfra har reist gjennom verdensrommet i 2 millioner år og i mellomtiden har arten vår oppstått, vi har lært oss å lage verktøy og våpen av stein og ulike metaller, egypterne har bygd pyramider, vi har utkjempet diverse kriger, erobret verden og har begynt erobringen av det nære verdensrommet. Og så, i det øyeblikket dere ser opp på himmelen, kommer dette lyset fram til øynene deres. Dét er noe å tenke på.

Jeg anbefaler appen Sky Guide (for mobiltelefon eller nettbrett). Den er en ypperlig veiviser på stjernehimmelen. Den følger hvilken vei du retter mobiltelefonen/nettbrettet og forteller deg hvilke objekter det er du ser på. Appen har til og med nattmodus, slik at man beholder nattsynet. I nattmodus er grafikken rød, rødt lys forstyrrer ikke nattsynet.



Les mer:
Stjernen Betelgeuse kan være i ferd med å bli en supernova
Betelgeuse is continuing to dim (Univers Today 22. januar 2020)
Sky Guide for iOS
Tilsvarende apper for Android

Kommentarer