Nytter det med mer opplysning?

Kjekt å vite-bloggens mål er å bidra til å så kunnskapsfrø, inspirasjon til å selv å søke etter mer kunnskap om ulike emner. Men kanskje er det en fånyttes kamp mot vindmøller, for ny forskning viser noe veldig overraskende: mennesker er i praksis blinde for ny kunnskap som strider mot deres eget syn på verden.

Logikk og empiri biter nemlig ikke på religiøse, antivaksere, klimaskeptikere, konspirasjonteoretikere eller ekstremister. De er fortapt og ønsker selv å forbli det, fordi det gir dem en slags indre trygghet. Så vi ler av dem, og de ler av oss, og vi vil aldri kunne møtes i gjensidig forståelse.

De eneste som kan "vinnes" er de som er på søken og enda ikke har funnet sin "leir". De andre er fortapt for alltid, eventuelt til en eller annen grensesprengende hendelse åpner nysgjerrigheten deres på nytt.

Og jo mer man vet, eller tror man vet, dess mer fastlåst blir man. Det har f.eks vist seg at det er færre usikre blant de med høy utdannelse, og frontene er også steilere og meningene mer motstridende.
Foto av Arne Nævra fra 2005.
Bildet symboliserer ofte klimaendringene.
Dette er det bl.a forsket på innen klimasaken, klimaskeptikere med høy utdanning er sikrere på at de har rett enn klimaskeptikere med mindre utdannelse. Og slik er det også i motsatt leir, de med høyest uttdannelse er sikrest på at FNs klimapanel har rett.

Samme undersøkelse viste også at opplysning ikke hjelper. Klimaskeptikere vil ta nye FN-rapporter eller forskningsrapporter om klimaendringer som nye bevis på at FN og MSM (mainstream media) bevisst lyger slik at politikere og andre profitører kan tjene enda mer penger på å spille på frykt for klimaendringer. Faktisk er den eneste effekten av ytterligere opplysninger at frontene blir steilere. Dessverre.

Men jeg har fortsatt troen på at opplysninger fungerer, om ikke annet som inspirasjon til ytterligere kunnskapssøk. Derfor blir ikke dette den siste bloggposten på Kjekt å vite.

Kommentarer