Et år er en runde rundt sola

Dette ble skrevet på nyttårsaften. Foran oss ligger et nytt kalenderår. Men mer enn det, vi starter også på en ny runde rundt sola i vårt "romskip" jorda. Det er faktisk denne runden som er selve året, det er runden rundt sola som er omtrent 365¼ døgn.

Vi har lett for å glemme at vi reiser ganske fort i jordas lange bane rundt solsystemets moderstjerne. Avstanden mellom sola og jorda er i snitt 149 600 000 km, hvis vi ganger dette med tau (2 pi) får vi jordbanens lengde. Ved å dele denne distansen på antall timer i et år (24 x 365¼) får vi at jordas gjennomsnittshastighet er 107 000 km/t.

Nå på vinteren er jorda litt nærmere sola (se Sola snur ikke ved solsnu), da er banehastigheten litt større. På sommeren er avstanden større, da er banehastigheten mindre. Men i snitt farer vi altså gjennom verdensrommet langt raskere enn noe menneskeskapt romfartøy noensinne har oppnådd, uten å merke særlig mye av det. Den effekten vi merker mest er årstidenes skifting, altså det vi kaller solhøyden. Det er jordas runde rundt sola som skaper årstidene.

Gjennomsnittsavstanden mellom sola og jorda kalles én astronomisk enhet, noe som forkortes 1 AU (astronomical unit). Dette lengdemålet brukes spesielt innen solsystemet, fordi det gir oss et lengdemål som gir bedre begrep om forholdene i solsystemet. En AU tilsvarer omtrent 8½ lysminutter (tiden det tar lyset å fare gjennom verdensrommet fra solas overflate til jordas overflate). Hele solsystemet, inkludert de aller ytterste områdene, den såkalte oort-skyen, regnes ofte som litt større enn ett lysår (63 240 AU) i diameter, men det er vanskelig å vite nøyaktig hvor langt ut det virkelig strekker seg.

Uansett ønsker jeg dere leserne mine en riktig trivelig ny runde rundt sola!

Kommentarer

  1. Applaus for bruke av den sanne sirkelskonstant «tau» (=2*pi)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar