Hvor rund jorda er

Jordas omkrets er 40 075 km og radien er 6 378 km. Det er store tall som det knapt er mulig å fatte. Men ved å dele opp overflaten i mindre stykker som vi kan klare å forholde oss til blir jordkrumningen straks mere konkret og reell for oss.

Lengden på Mjøsa er ca. 90 km i luftlinje (den er 117 km hvis man tar med kroker og svinger). Hvis man trekker ei helt rett snor fra vannkanten ved Lillehammer til vannkanten ved Minnesund vil midten av tråden være 159 meter under overflaten, så mye krummer jorda.

Tilsvarende "jordkrumningshøyde" for Snåsavatnet, som er 42 km langt i luftlinje, er 35 meter. Her har jeg laget en dybdeprofil for Snåsavatnet, vertikal og horisonal målestokk er dog forskjellige for å tydeliggjøre hva jordkrumningshøyden er.













Her er en jordkrumningskalkulator. Denne kalkulatoren regner ut jordkrumningen basert på avstanden fra enden til midten, altså bare halve buelengden. Husk derfor å dele lengden du vil finne jordkrumningshøyden for på to før du legger den inn i kalkulatoren. Og velg kilometer som enhet.

Andre eksempler: Det største vannet i Bymarka i Trondheim, Skjellbreia er 1,3 km fra nordenden til sørenden ved demningen. Jordkrumningshøyden for Skjellbreia er 3 cm, altså ikke så veldig mye. Øst for byen ligger Jonsvannet, byens drikkevannskilde, det er 9,2 km langt. Her er jordkrumningshøyden 1,7 m, nå begynner det å monne. Sør for Jonsvannet ligger Selbusjøen, kilden til Nidelva, elva som munner ut i Trondheim sentrum. Selbusjøen er 30 km lang (i luftlinje), jordkrumningshøyden for den er 18 meter.

Kommentarer