Den store tomheten i solsystemet
Størrelser i solsystemet, fra Wikipedia |
Det finnes en solsystemkalkulator på nettet (sikkert én av flere) der man kan sette inn diameteren på sola og deretter få alle mål i størrelser som er mer eller mindre begripelige. La oss sette solas diameter til 30 cm, som høyden på et A4-ark eller størrelsen på en vannmelon. I denne målestokken er diameteren på jorda 2,7 mm (som et litt stort sandkorn) og avstanden fra melonsola er 12,5 meter, altså omtrent som lengden på en middels (toakslet) bybuss. Avstanden fra jorda til månen er på 8,2 cm i denne målestokken, altså omtrent som bredden på ei hånd, og månen er 0,7 mm i diameter, altså som et veldig lite sandkorn. Månen bruker nesten fire uker på én runde rundt jorda, både i virkeligheten og i denne målestokken.
Den største planeten i solsystemet, Jupiter, som er så diger at alle de andre planetene kunne fått plass inne i den, samtidig, ville kun være som ei valnøtt (3 cm diameter). Og avstanden fra melonsola ville være 168 meter (omtrent 1½ lengden av en stor internasjonalt godkjent fotballbane). Dvergplaneten Pluto ville være et rusk på 0,4 mm plassert 1,3 km fra melonsola, Og den nærmeste nabostjerna til sola ville være nesten ni tusen km unna. Hvis melonsola lå på torvet i Trondheim og nabostjerna lå rett sørover, så ville vi havnet langt sør for ekvator.
I denne målestokken blir lyshastigheten 6½ cm per sekund og et lysår blir omtret 2000 km, altså omtrent Norge på langs. Fra jorda til månen bruker lyset litt over ett sekund, fra sola til jorda ca 8½ minutt og til den nærmeste stjerna Alfa Centauri bruker lyset over 4 år.
Har du lyst å prøve med dine egne mål? Kunne du klart å få hele solsystemet inn i stua hjemme? Hvor langt hadde det vært til nærmeste nabostjerne da? Hvor liten ville jorda ha vært? Ville du visst hvor jorda ble av hvis noen kom inn i stua og sparket til den?
Lag ditt eget stue-solsystem på http://www.exploratorium.edu/ronh/solar_system/
Kommentarer
Legg inn en kommentar