Farger de fleste ikke ser

En fis er synlig i infrarødt lys
Noen mennesker kan kanskje oppfatte farger som vi andre ikke vet eksisterer. Som med andre kroppsdeler finnes det personer som har litt lengre eller kortere tapper i øynenes netthinne, noe som betyr at de antagelig oppfatter lys i litt kortere eller lengre bølgelengder enn oss andre.

Kortere bølgelengder enn blåfiolett blir inn i det ultrafiolette området og lengre bølgelengder enn rødt blir inn i det infrarøde området. Dette er lys som er usynlig for de fleste av oss, men det er kjent at enkelte fuglearter kan se inn i det ultrafiolette området og at enkelte rovdyr kan se inn i det infrarøde området (varmestråling). Det finnes personer som hevder de kan se vesentlig lengre i tåke enn andre, noe som kan tyde på at de ser litt inn i det infrarøde området.

Hvordan dette oppfattes, altså om lyset i disse ytterområdene oppfattes som andre farger enn de vi er vant til, det vet vi ikke. Kameraer som vi bruker til å se inn i disse skjulte områdene oversetter dette usynlige lyset til farger vi kan se. Når vi f.eks ser farger i bildet fra et infrarødt kamera, så er det altså ikke reelle farger, men oversatte farger.

Kommentarer