Verdens største og eldste organismer

Den største dinosauren (hittil) var den landlevende amphicoelias. Skjønt landlevende, man tror nå at den levde halvt neddykket i vann for lettere å kunne bære sin enorme vekt, litt som dagens flodhester, og at den spiste vegetasjon som hang utover vannet eller vokste langs vannkantene. Amphicoelias kunne bli opptil 120 meter fra snuten til halespissen og kunne veie 60 tonn.

Inntil høsten 2018 var dette kun småtterier i forhold til verdens største pattedyr, den enorme blåhvalen. Blåhvalen er en bardehval, den lever av plankton som den siler ut av havvannet. Den har blitt regnet som verdens største dyr noensinne, med en lengde på opptil 60 meter og en vekt på opptil 200 tonn. Skjelettet på en slik gigant veier 20 tonn og hjertet er på størrelse med en personbil. Hovedpulsåren har en diameter på 20 cm og tungen kan veie 3 tonn, omtrent som en elefant.

Blåhvalen har dermed blitt regnet som det største dyret noensinne, men ferske fossilfunn i Sør-England har nå blitt tolket som et enda større havlevende dyr, en iktyosaur, som var en delfinlignende havøgle. Fossilfunnene, som kun er deler av underkjeven på en sånn havøgle, kan tyde på at den var omtrent 26 meter lang. Funnet har også avslørt at tidligere fossilrester kanskje kan ha vært deler av slike iktyosaurer, og at disse var mye større, kanskje større enn blåhvalen. Utregningene er foreløpig veldig usikre, så dere får ta dette med en bolle salt. Inntil disse fossilfunnene blir bekreftet av nye funn kan vi fortsatt regne blåhvalen som verdens (kanskje) aller største dyr noensinne.
Link: Nyopdaget hvaløgle var et af de største dyr nogensinde

Mammuttrærne i Nord-Amerika er de største plantene (i volum) og noen av de eldste organismene på jorda. De kan bli opptil 95 meter høye (bekreftet) og 8-10 meter i diameter nede ved bakken. Mammuttreet General Sherman regnes som verdens største tre med sine 1487 m³ og vekt på 2100 tonn. Det er mellom 2300 og 2700 år gammelt.

Det aller eldste (nålevende) treet er likevel ei fjellgran i Dalarne i Midt-Sverige. Den er over 9550 år gammel, og regnes derfor som verdens eldste organisme. Denne grana er fredet og nøyaktig plassering er hemmelig for å unngå skadeverk. Årsaken til at trær kan bli veldig gamle er at genene deres ikke har en aldersfunksjon, de kan derfor i prinsippet leve evig. Trær dør imidlertid av andre årsaker som råte, parasittangrep, de treffes av lyn, blir ofre i en skogbrann, blåser overende eller felles av dyr, f.eks bever, eller av mennesker.

Kommentarer