Torden og lyn

Tordenvær er et flott og imponerende naturfenomen, men det kan også være farlig. Et lyn lader ut kanskje 100 000 volt på brøkdelen av et sekund. Det som treffes av et lyn kan derfor bli ekstremt ødelagt nærmest øyeblikkelig. Å slå av elektriske apparater og trekke ut kontakter hindrer ikke lynnedslag, men tiltakene reduserer skadene hvis lynet slår ned i strømnettet i nærheten.

Det verserer en usann myte at om man benytter skotøy med gummisåler (f.eks gummistøvler), så isolerer gummisålene personen fra underlaget slik at lynet ikke kan slå ned i personen. Samme myte påstår at grunnen til biler er sikre i tordenvær er at gummidekkene isolerer bilen mot bakken. Dessverre er dette svada.

Hadde lynet vært på beskjedne 1000 volt, så ville dette vært riktig. Men spenningen i et lyn klarer fint å hoppe over gap på en halvmeter. Så selv om bilen hadde digre ballongdekk eller personen hadde hatt sko med flere desimeter tykke gummisåler, så var det likevel ikke nok for å hindre lynnedslag.

Her er et bilde av et lynnedslag i en bil (simulert lyn i et laboratorie), legg merke til at lynet fortsetter gjennom hjulopphenget, ut i felgen og hopper lett over gummidekket for å treffe bakken.

Så hva er det som beskytter passasjerene inne i en bil ved lynnedslag? Det er bilens metallkarosseri som fungerer som et såkalt faradaysbur (biler med plastkarosseri fungerer ikke). Elektrisiteten i lynet følger yttersiden av metallskallet, mens innsiden er trygg, også om man berører innsiden av metallet. Lakken på utsiden blir som oftest svidd og gummidekkene kan smelte/eksplodere (så bilen bør være parkert ved fare for lynnedslag).

Er du ute i terrenget så er rådet å unngå å være i nærheten av høye gjenstander (ikke stå under trær for å søke ly for nedbør) og holde seg lavt i terrenget. Å bade er ikke lurt, da blir man høyeste punkt i vann, og vann er en veldig god strømleder. Og merker man at håret reiser seg på hodet (skikkelig faresignal) bør man snarest legge seg ned i ei grøft eller lignende.

Her er en video tatt opp av et overvåkingskamera som har fanget et lynnedslag i en bil. Fører og passasjer forteller om hendelsen på slutten av videoen.

 

Les mer:
Gjør dette når det lyner (faglige råd fra Sintef)

Kommentarer

Legg inn en kommentar