Heliumballong i bil

Mange har nok opplevd hvordan heliumballonger oppfører seg i en bil. Når bilen akselererer, så forflytter ballongen seg forover, når bilen bremser farer ballongen bakover og svinger man så farer ballongen mot den siden man svinger til. Hvorfor?

Luft er ikke "ingenting", luft veier faktisk noe, hele 1,3 kg per kubikkmeter. Helium er vesentlig lettere enn luft (bare 0,18 kg/m³), derfor ligger ballongen oppe mot biltaket hvis man ikke holder den nede. Lufttrykket er nemlig bittelitt større i bunnen av bilen enn i toppen, derfor presses ballongen oppover. Når bilen bremser, så farer luftmolekylene fremover i bilen, lufta forrest i bilen blir mer sammenpresset og tyngre, så ballongen presses bakover til der lufttrykket er litt mindre. Tenk på lufta inne i bilen som vann som ikke fyller kupéen helt, da er det lettere å forstå hvorfor heliumballongen presses bakover når bilen bremser.


Her er en video som illustrerer fenomenet veldig godt. Og som svar på sluttspørsmålet i videoen: En sånn luftferd er en såkalt frittfallsituasjon, da oppleves det som objekter inne i bilen blir vektløse så lenge fallet pågår (de faller like fort som bilen). Da vil faktisk ikke ballongen presses mot noen flater, men bare sveve fritt inne i bilen. Helt til bilen treffer bakken, da vil ballongen straks skytes mot kupéens høyeste punkt, for da farer jo luftmolekylene inne i bilen ned mot bunnen av bilen. Antagelig knuses bilglasset i krasjet og ballongen slipper fri og farer oppover, hvis den ikke blir skåret opp av det knuste glasset.

Det er forresten foreslått å forby bruk av helium til annen enn medisin og forskning. Helium er nemlig en begrenset ressurs. Dessuten havner selve ballonghuden (som består av gummi eller plast) ofte i naturen, og vi er jo enig om at plast og gummi ikke bør havne i naturen, da disse materialene er veldig langsomt nedbrytbare. Mange norske byer har i år forbud mot salg av heliumballonger på 17. mai, i Trondheim skal det være et lodd i den nedre enden av ballongtråden som hindrer at den farer oppover hvis den mistes.

Kommentarer