Den flate jorda – en usann moderne myte

En av de mest seiglivede moderne mytene er den om at i middelalderen trodde alle at jorda var flat og at hvis man forvillet seg til kanten kunne man falle utenfor. Dette var en ren markedsføringsløgn i forbindelse med lanseringen av ei bok om Columbus, dere vet han som ville finne en kortere vei til India og i stedet havnet i Amerika.

Boka "History of the Life and Voyages of Christopher Columbus" ble utgitt i 1828, og forfatteren Washington Irving syntes boka trengte litt salgsfremmende krydder. Derfor la han inn en scene der den moderne og modige eventyreren Columbus står overfor de trangsynte og akterutseilte “lærde” og geistlige, som var så dumme at de trodde jorda var flat ...

Boka slo an, og siden har denne absurde idéen om den flate jorda i middelalderen spredd seg og blitt en "sannhet" som stadig blir gjentatt for å fortelle hvor uopplyst og mørk middelalderen var.

Det stemmer at Columbus' sjøreiseplaner ble møtt med skepsis, men skepsisen handlet om jordas størrelse mer enn den handlet om formen. Columbus' kritikere mente nemlig at hans kalkulasjoner når det gjaldt klodens størrelse var feil, og at sjøreisen ville bli for lang og for varm til å være gjennomførbar (det er jo hett ved ekvator!).

Faktisk var det Columbus som tok feil i dette spørsmålet, for han trodde at jorda var vesentlig mindre enn den var. Men så viste deg seg å være et “nytt” kontinent der han trodde Østen skulle ligge, og resten er historie.

I våre dager spres den snodige idéen om den flate jorda på nytt. Nå er det til og med diverse kjendiser som argumenterer for at jorda virkelig er flat og at "myten" om at jorda er rund skyldes en konspirasjon fra verdens myndigheter. The Flat Earth Society hevdet nylig at de har medlemmer rundt hele kloden ... :-D
Kilde, med mer om myten om den flate jorda:
https://forskning.no/historie-vitenskapshistorie/2008/02/da-jorda-ble-flat

Les også min bloggpost om hvor rund jorda faktisk er.

Kommentarer