Er strålingen fra nye strømmålere eller 5G farlig?




Norges Miljøvernforbund (Kurt Oddekalv og co) og andre* påstår at de nye automatiske strømmålerne, såkalte smartmålere, som leser av strømforbruket trådløst, er en helsefarlig løsning. Det er korrekt at de gir ekstra stråling, men det er forskjell på stråling og stråling. Det er ikke snakk om radioaktiv partikkelstråling her, men elektromagnetisk stråling (overføres av fotoner), altså en type usynlig lys. Farlig elektromagnetisk stråling (EMS) er kortbølget stråling, f.eks gamma- og røntgenstråling (til venstre i figuren over). Dette kalles også ioniserende stråling, som kan skade både celler i kroppen og genene i cellene. Ioniserende stråling brukes bl.a for å drepe kreftceller. Stråling med litt lengre bølgelengde er UV-stråling (UV-lys), som vi blir solbrente og brune av.

Enda lengre bølgelengder er synlig lys (smal spalte litt til venstre for midten i figuren over), når ble synlig lys farlig? Deretter følger IR-stråling, også kalt varmestråling. Riktignok kan man bli varmet opp av varmestråling, men bortsett fra det er ikke IR-stråling farlig. Du kan derfor trygt fortsette å bruke fjernkontrollen til TV-en, uten fare for strålingskader. Ingenting av dette er ioniserende, det kan ikke endre cellene i kroppen vår. All stråling fra synlig lys og oppover kalles ikkeioniserende stråling, fordi de ikke påvirker kroppen vår (til høyre i figuren over).

Usynlig lys med enda lengre bølgelengder enn IR-stråling er bl.a mikrobølger, radarbølger og radiobølger. Signalene fra wifi-nettet sendes også i dette området. Selv om Oddekalv og co påstår noe annet er ikke ikkeioniserende stråling farlig. Hvis man holder en flat stein inntil øret i mange minutter, så vil man oppleve at øret kjennes varmere enn normalt. Steinen har ikke varmet opp øret, like lite som en mobiltelefon varmer opp øret (eller hodet). Men øret har ikke blitt like mye avkjølt som normalt, derfor føles det varmere.

«Oppvarmingseffekten» fra mobiltelefoner er altså den samme som å bruke ei god vinterlue på en kald dag. Vi har levd i radiobølger hele livet, det har vært radiosendinger i hele verden i over et århundre. Hvis man skal forby mobiltelefoni, wifi-nett og trådløse strømmålere, så burde man i hvert fall forbudt flyging. På ei innenlands flyreise blir man utsatt for mer stråling enn man ellers blir utsatt for i løpet av flere år.

Faktisk har livet på jorda alltid blitt bestrålt, helt naturlig, både elektromagnetisk stråling og radioaktiv stråling. Det kommer radioaktiv stråling opp fra bakken, både fra gassen radon og fra ulike radioaktive grunnstoffer som finnes helt naturlig i jordskorpa, bl.a thorium (som det er mye av på sørlandet) og uran. Dessuten blir jorda bestrålt fra verdensrommet, av såkalt kosmisk stråling. Denne finnes i hele universet og er en rest etter universets voldsomme start for 13,75 milliarder år siden, Det store smellet (Big Bang). Det er denne helt naturlige kosmiske strålingen som gjør at man blir utsatt for mer stråling i fly enn nede på bakken. Og det er den naturlige bakgrunnstrålingen fra bl.a radon som gjør at normalnivået i Norge er langt høyere enn strålingsnivået var i Tokyo i de første ukene og månedene etter Fukushima-ulykken. Likevel fortsetter vi å bo i Norge ...

Sammenlignet med den naturlige strålingen er alle kunstige kilder vi omgir oss med som en dråpe i havet, eller som en fis i en møkkakjeller. Og dessuten er radiobølgene vi bruker altså såkalt ikkeioniserende stråling, som betyr at den kan passere tvers gjennom oss uten at vi blir det minste påvirket av det. Den er faktisk mindre skadelig enn synlig lys. Eneste forskjellen på synlig lys og usynlig lys (radiobølger) er bølgelengden. Krisen er avblåst, Oddekalv har ikke filla peiling på hva han krisemaksimerer.

Så hva med eloverfølsomme? Du får i deg mer elektromagnetisk stråling fra det normale kablede elnettet i huset ditt, ikke minst fra vannkoker, vaskemskin, komfyr og varmekabler, enn fra smartmåleren i sikringsskapet eller wifi-nettet til naboen. Skal du være helt sikker må du derfor rive ut alle elledningene fra veggene og gå over til stearinlys og vedfyring ...

Det ble gjort et forsøk med ei gruppe eloverfølsomme i Tyskland for noen år siden. De ble plassert i et tomt lokale med elledninger i alle vegger. Først ble de fortalt at rommet var fritt for strømkilder. Ingen følte noe ubehag, selv om det stod på strøm i anlegget. Etter ei stund ble strømmen slått av og etter enda litt tid ble gruppen fortalt at strømmen ble slått på, selv om den ikke ble det. Straks ble mange i gruppen dårlige.

Min konklusjon er at eloverfølsomhet er ren innbildning. Det er gjort mange andre forsøk og undersøkelser, noen få små studier viser litt effekt, men hvis man sammenfatter all forskning på området, så er konklusjonen at ingen er reelt eloverfølsomme.


Les mer (forskning.no):
Vet vi nok om hvordan mobilnettverk påvirker helse og natur?
Frykten for 5G sprer seg på et uvitenskapelig grunnlag
Fugler forstyrret av elektrisk støy 

 *Redigert artikkelstart 9. august 2018, etter en kommentar (se under): "Kurt Oddekalv og co" er endret til "Norges Miljøvernforbund (Kurt Oddekalv og co) og andre".

Kommentarer

  1. Karin Swart-Donders13. juni 2018 kl. 14:17

    Artikkelen i Tønsberg blad som du henviser til er skrevet av Kurt Willy Oddekalv (Norges Miljøvernforbund) og Ragnhild Marie Næss (cand.agric og firebarnsmor). Jeg mener du bør referere presist. Når du sier "Kurt Oddekalv og co" høres det ut som hersketeknikk for meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har rett, Kurt Oddekalv og co er hersketeknikk. Jeg vil vurdere å endre dette i artikkelen.

      Slett
  2. Jeg mener at du blander to ting. 1. Påstått el-overfølsomhet og 2. skadelige effekter av ikke-ioniserende stråling. Muligens kan forsøkspersoner manipuleres til å føle ubehag når strømmen ikke er på, eller omvendt, som i eksperimentet du nevner (kilde?). Det utelukker ikke at reelle effekter kan finnes, på kort og/eller lang sikt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det tyske forsøket omtales bl.a i artikkelen https://www.tu.no/artikler/test-du-kan-bli-el-overfolsom-av-a-lese-avisen/226362

      I dobbelblindete (vitenskaplige) forsøk har det aldri latt seg påvise at noen er reelt el-overfølsomme. Det har heller ikke blitt påvist at kroppen reagerer på ikkeioniserende elektromagnetisk stråling i de bølgelengdene som benyttes for TV, radio og mobiltelefoni, uansett strålingsdose. Det har f.eks vært radiosendinger i hele verden i et århundre, uten noen kjente skadevirkninger, verken på kort eller lang sikt.

      Slett

Legg inn en kommentar